Leeuw Lenci in FELIDA

Leeuw lenci

9.4.2020

Gered uit “Europa’s slechtste dierentuin”

Lenci werd, samen met leeuwen Zhaku en Bobby, in oktober 2018 gered door VIER VOETERS uit Safari Park Zoo Fier in Albanië. Deze dierentuin stond bekend als “Europa’s slechtste dierentuin”. Tijdens de reddingsactie werd Lenci het meest bekend, door zijn zwaar ontstoken oog. Foto’s van Lenci met zijn zwarte, dichtgeknepen oog gingen de hele wereld over. Sinds 9 mei 2019 leeft hij in FELIDA Big Cat Centre.

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

Bevrijd van beton

In oktober 2018 wist een VIER VOETERS-reddingsteam de drie leeuwen, en tevens de andere wilde dieren uit Safari Park Zoo Fier, te redden. Lenci had jarenlang op een betonnen vloer in een kleine kooi geleefd. Er was geen beschutting tegen wind, regen of zonlicht. Als klap op de vuurpijl leed hij aan een ernstige ooginfectie. Na de redding werden de leeuwen overgebracht naar een tijdelijk verblijf in de Albanese hoofdstad Tirana, totdat het Albanese ministerie toestemming gaf voor een transport naar Nederland. Helaas werkte het ministerie in eerste instantie niet mee en bureaucratische willekeur stond de verhuizing van de drie leeuwen in de weg. VIER VOETERS startte een online petitie die door bijna 70.000 supporters werd ondertekend. Met succes: de leeuwen kregen groen licht. Na een reis van 52 uur en bijna 3.000 kilometer door tien landen, waren ze dan eindelijk thuis.

Na de redding begint de zorg

Soms zeggen we dat het werk pas echt begint ná de redding. Lenci, Zhaku en Bobby waren er alle drie erg slecht aan toe. Zo slecht, dat de hulp helaas te laat kwam voor leeuw Zhaku: hij overleed twee maanden na aankomst in FELIDA. Ook Lenci had het niet gemakkelijk. Hoewel hij in eerste instantie leek op te knappen dankzij medische ingrepen, gespecialiseerde zorg en bovendien dankzij de rust en ruimte, kampte hij niet veel later met een hernia. Er kwamen spannende tijden aan, want we wisten niet of en hoe Lenci hiervan zou herstellen. Maar alweer bleek Lenci een vechter te zijn: hij overleefde ook deze zware tijd.

Vrolijke leeuw

Aan zijn uiterlijk is nog steeds te zien dat Lenci nog niet zo heel lang geleden ernstig verwaarloosd werd: door de zware oogontsteking destijds, zijn de zenuwen in zijn gezicht beschadigd geraakt waardoor zijn oog, neus en mond wat scheef staan en hij een asymmetrisch gezicht heeft. Daarentegen is aan zijn gedrag nauwelijks nog iets van zijn moeilijke verleden te merken. Lenci is een goedgehumeurde en speelse leeuw die dol is op allerlei soorten verrijking en iedere dag enthousiast meebrult in het ‘leeuwenkoor’ bestaande uit Bobby, Ivan-Asen, Masoud en Terez.

adopteer lenci

Geef Lenci het leven dat hij zo verdient!

adopteer

feiten over lenci

  • Geboren in Albanië in 2010
  • Vermoedelijk de broer van Bobby
  • Te herkennen aan zijn asymmetrische gezicht
  • Niet kieskeurig met eten
  • Gek op allerlei soorten verrijking, als het maar gesloopt kan worden
  • Speels, nieuwsgierig en vrolijk van aard