Leeuw Bobby bij FELIDA

leeuw BOBBY

9.4.2020

Gered uit “Europa’s slechtste dierentuin”

Bobby werd, samen met leeuwen Zhaku en Lenci, in oktober 2018 gered door VIER VOETERS uit Safari Park Zoo Fier in Albanië. Deze dierentuin stond bekend als “Europa’s slechtste dierentuin”. Zijn gehavende neus is een verdrietig aandenken aan zijn moeilijke leven in Albanië. Sinds 9 mei 2019 leeft hij in FELIDA Big Cat Centre.

Opmerking: alle advertenties die kunnen verschijnen tijdens het bekijken van deze video zijn niet gerelateerd aan VIER VOETERS. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor deze inhoud.

Bevrijd van beton

In oktober 2018 wist een VIER VOETERS-reddingsteam de drie leeuwen, en tevens de andere wilde dieren uit Safari Park Zoo Fier, te redden. Bobby had jarenlang op een betonnen vloer in een kleine kooi geleefd. Er was geen beschutting tegen wind, regen of zonlicht. Na de redding werden de leeuwen overgebracht naar een tijdelijk verblijf in de Albanese hoofdstad Tirana, totdat het Albanese ministerie toestemming gaf voor een transport naar Nederland. Helaas werkte het ministerie in eerste instantie niet mee en bureaucratische willekeur stond de verhuizing van de drie leeuwen in de weg. VIER VOETERS startte een online petitie die door bijna 70.000 supporters werd ondertekend. Met succes: de leeuwen kregen groen licht. Na een reis van 52 uur en bijna 3.000 kilometer door tien landen, waren ze dan eindelijk thuis.

Na de redding begint de zorg

Soms zeggen we dat het werk pas echt begint ná de redding. Bobby, Zhaku en Lenci waren er alle drie erg slecht aan toe. Zo slecht, dat de hulp helaas te laat kwam voor leeuw Zhaku: hij overleed twee maanden na aankomst in FELIDA. Ook Bobby had het niet gemakkelijk. Hij had tandproblemen en leed aan een ernstige urineweginfectie. Hoewel we deze problemen konden verhelpen na zijn aankomst bij FELIDA, duurde het een lange tijd voor Bobby hier helemaal van hersteld was. Daarbij lijdt hij aan nierfalen. Hiervoor is geen herstel mogelijk, maar we ondersteunen hem met medicatie om hem het best mogelijke leven te bieden.

Eindelijk rust

Bobby’s favoriete hobby is om in zijn hangmat te liggen. En om in zijn hangmat te rusten. En te relaxen. En te slapen. Hij is geen speelse of actieve leeuw. Na zijn ochtendroutine - waarin hij zijn verblijf onderzoekt, zijn territorium markeert en meebrult in het leeuwenkoor bestaande uit Lenci, Ivan-Asen, Masoud en Terez - springt hij in zijn hangmat waar hij het liefst de hele dag in blijft liggen. Verrijking is simpelweg niet zijn ding. Daarentegen vindt hij de clicker trainingen met zijn verzorgers wel erg leuk. Hij is erg intelligent en leergierig. Maar verder is hij het allerliefst gewoon lekker lui. En gelijk heeft hij! Jarenlang leefde Bobby op een betonnen vloer, maar nu heeft hij eindelijk rust gevonden.

feiten over bobby

  • Geboren in Albanië in 2010
  • Vermoedelijk de broer van Lenci
  • Te herkennen aan zijn gehavende neus en wilde, donkere manen
  • Gek op clicker trainingen met zijn verzorgers
  • Eet bij voorkeur paard
  • Niet erg speels met de meeste verrijking, behalve 'bloedijsjes'
  • Ligt het liefst in zijn hangmat gemaakt van brandweerslangen