Zoek

Canned hunting

Canned hunting

10.4.2020

Geen ontsnapping mogelijk

Een laffe vorm van jagen

Zuid-Afrika is een paradijs voor jagers. Jachttoeristen uit Europa en de Verenigde Staten reizen af naar de regio om wilde dieren af te schieten en in plaats van foto's, nemen ze dode dieren als souvenir mee naar huis. Bijna alle wilde diersoorten zijn beschikbaar, zelfs beschermde diersoorten zoals olifanten. Zolang de jagers een grote zak geld meenemen, is er van alles mogelijk... Een bijzonder laffe vorm van jacht is het zogenaamde 'canned hunting'.

Canned hunting, letterlijk vertaald 'ingeblikt jagen', vindt voornamelijk plaats op leeuwen. Het wordt de jagers zo makkelijk mogelijk gemaakt: de in gevangenschap geboren en aan mensen gewende dieren worden losgelaten in met hekken afgezette gebieden. De dieren kunnen niet ontsnappen uit het afgezette gebied. Af en toe worden ze gelokt met aas en soms worden de leeuwen zelfs verdoofd met medicijnen, zodat ze nog makkelijker geschoten kunnen worden. Zo krijgen de jagers de garantie dat ze met een zelf geschoten trofee naar huis kunnen, zonder er veel tijd of energie aan besteed te hebben.

Een leeuw op een leeuwenfokkerij

Een leeuw op een leeuwenfokkerij

Leeuwenfokkerijen

De leeuwen worden gefokt op speciale fokkerijen, waar ze met de hand groot worden gebracht. Daardoor zijn ze verre van schuw naar mensen toe. In Zuid-Afrika worden op zo’n 300 fokkerijen leeuwen gefokt voor de trofeejacht. Zowel bruine als witte leeuwen, maar soms ook tijgers en andere (grote) katachtigen worden hier gehouden om regelmatig nesten te krijgen. Blijven de welpjes in het wild twee tot drie jaar bij hun moeder, in een fokkerij worden ze al na een paar dagen bij hun moeder weggehaald. Op deze manier wordt de moederleeuw weer snel krols en kan er na drie maanden een nieuw nestje geboren worden. Dit kan resulteren in tot wel drie nestjes per jaar per leeuwin, wat tot veel welpen van dezelfde moeder leidt!

Veel van de jonge dieren dienen in eerste instantie als toeristische attractie op zogenaamde knuffelfarms. Mensen kunnen de leeuwenwelpen aaien, met ze wandelen en met ze op de foto. Onwetende toeristen bezoeken de fokkerijen en betalen geld om naar jonge leeuwtjes te kijken en ze aan te raken. Dat ze daarbij een gruwelijke industrie ondersteunen, een sector die zelfs door vele jachtverenigingen als onethisch bestempeld wordt, is iets dat de meeste toeristen niet weten.

Een kwestie van geld

De leeuwen bereiken de 'trofeeleeftijd' tussen hun vierde en zevende levensjaar en worden dan aangeboden voor de jacht. In veel gevallen wordt de jacht niet uitgevoerd op dezelfde farm waar het dier is gefokt. In plaats daarvan worden de leeuwen vervoerd naar andere gebieden en daar afgeschoten. Het merendeel van de fokkerijen en jachtgebieden in Zuid-Afrika bevindt zich in de provincies Free State, North-West en Limpopo. In de ongeveer 300 fokkerijen wachten naar schatting tussen de 10.000 en 12.000 leeuwen op hun dood. In Zuid-Afrika worden dagelijks 2 tot 3 leeuwen doodgeschoten in verband met canned hunting.

Canned hunting is een hobby voor een welgestelde minderheid uit rijke geïndustrialiseerde landen. Hoe dikker de portefeuille, hoe groter de trofee. Een mannetjesleeuw afschieten kost ongeveer € 25.000 en dieren met bijzonder donkere, dikke manen worden soms zelfs voor € 45.000 verkocht. Het is mogelijk om leeuwinnen te doden voor € 5.000 of minder. Op sommige fokkerijen worden zelfs welpen aangeboden voor de jacht!

Canned hunting

Het afschieten vsn een mannetjesleeuw kost tussen de € 25.000 - € 45.000!

Gevaar voor wilde leeuwen

Voorstanders van canned hunting beweren dat deze vorm van trofeejacht dient ter bescherming van de diersoort. Jagers die leeuwen afschieten uit deze industrie, zullen namelijk geen wilde leeuwen hoeven te schieten. Maar feitelijk is het tegenovergestelde het geval: de groeiende trofeejacht-industrie voert de druk voor leeuwen die in het wild leven juist op. Steeds meer dieren worden uit het wild gevangen om mee te fokken op fokkerijen.

Bovendien staat de regering van Zuid-Afrika toe dat er skeletten van leeuwen geëxporteerd worden. De leeuwenskeletten worden naar Azië geëxporteerd, waar ze samen met producten van andere bedreigde katachtigen zoals tijgers, als ingrediënten gebruik worden voor traditionele Aziatische medicijnen. Zuid-Afrika hanteert een controversieel exportquota van 800 leeuwenskeletten, dat werd vastgesteld op basis van selectieve en twijfelachtige bronnen. Dit verhoogt de druk op leeuwen en andere bedreigde katachtigen, doordat het de vraag naar producten van grote katachtigen stimuleert. Deze ontwikkeling zal naar verwachting negatieve gevolgen hebben voor wilde leeuwen, wat benadrukt wordt door de recente toenames in stroperij van wilde leeuwen voor hun lichaamsdelen.

Petitie

VIER VOETERS heeft een petitie gelanceerd die mensen de mogelijkheid biedt om de regering in Zuid-Afrika op te roepen de handel in en jacht op leeuwen te verbieden en zo de bedreigde diersoort te beschermen tegen wrede exploitatie. 

stop de leeuwenjacht 
in zuid-afrika

Uw handtekening maakt het verschil

teken nu